ZEILTOCHTEN

Zomer 2021 kunnen gasten meezeilen die ingeënt zijn of een negatieve (zelf)test hebben.

Zeiltochten over de FRIESE MEREN met KLASSIEKE SCHEPEN

Samen met de schipper en fokkemaat zeil je met de 178 jarige boeier  ‘Tjet Rixt’ over de meren en door de sloten van midden Friesland. Een zeiltocht samen met je vrienden, relaties, familie of collega’s. Eenmaal aan boord krijg je de kans om zelf de zeilen te hijsen, zelf aan het roer te staan, fokkemaat te zijn, kortom een geweldige ervaring!

Voor een gezelschap tot 8 personen is de boeier uit 1843, eigendom van het Zuiderzeemuseum, uniek. Voor grotere gezelschappen varen we met 1 of meer zeilpramen. Per zeilpraam kunnen 12 varensgasten mee.

Ben je alleen of met z’n tweeën dan kun je in juni, juli en augustus meezeilen. Dan hebben we individuele opstaptochten op zondagmiddag. Bij Vrije Opstapdagen vind je meer info.

Bel voor meer info

 

Details over onze zeiltochten door Friesland

Zeilen met de boeier ‘Tjet Rixt’ is gegarandeerd een dag met belevenis. Je bent verzekerd van veel bekijks als je samen met de schippers met dit schip op het Sneekermeer verschijnt. Het is het oudste nog varende schip van Europa en is eigendom van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Een zeiltocht begint met uitleg over zeilen met de “Tjet Rixt”. Iets over de geschiedenis van boeiers en uiteraard veiligheidsinstructies. De zeiltocht gaat daar waar de wind waait, is het een zacht briesje dan is het Sneekermeer favoriet. Als het stevig waait zeilen we eerst in op de meertjes achter Terherne om daarna het Sneekermeer op te gaan.

De opstapplaats is “Varend Friesland” aan het Kupersleantsje 9 in Terherne. In overleg kan de ‘Tjet Rixt’ ook ergens anders liggen.

Meestal zijn de zeiltochten een dag, middag of soms een avond. Uiteraard te combineren met andere activiteiten of een lekker etentje.

Maximaal kunnen 8 gasten mee (en 2 bemanningsleden). Voor een groter gezelschap bieden we zeiltochten met pramen aan. Met een zeilpraam kunnen max. 12 varensgasten mee, er zijn meerdere pramen inzetbaar. Inlichtingen bij Tolke de Boer van Varend Friesland, tel. 0566-652372 of info@varendfriesland.nl

Prijzen, incl. 9% BTW, opstapplaats Terherne

  • Boeier ‘Tjet Rixt’ met bemanning, hele dag € 787,50
  • Boeier ‘Tjet Rixt’ met bemanning, halve dag € 525,00

‘Friese Meren’ arrangement

Een middag zeilen op het Sneekermeer, Jentsjemar en waar de wind ons brengt met de boeier ‘Tjet Rixt’. En aansluitend een origineel Frysk diner in ’t Schippershuis, restaurant in Terherne.

Ingrediënten, prijs op aanvraag.

  • Zeiltocht de boeier Tjet Rixt incl. bemanning over de Friese meren
  • 3 consumpties aan boord
  • Stevige borrelhap van Friese kaas en turfgerookte worst
  • Glaasje Beerenburg op de kade
  • Frysk diner in Restaurant ’t Schippershuis*
  • Gebruik zeilkleding en reddingsvest

* Chefkok Mark van Noord werkt graag met producten uit de streek. De meeste groenten worden geleverd door lokale leveranciers. Het rundvlees  komt van de Groninger blaarkoppen, die grazen in het natuurgebied Tryntjewiel bij Joure. De koeien scharrelen hun eten uit het natuurgebied, grassen, kruiden enz. Daarnaast worden ze voor 20% bijgevoerd met biologische supplementen. Dit geeft vrolijke koeien en vlees van topkwaliteit.

Mark maakt van al deze mooie streekproducten een smakelijk 3 gangen diner, uiteraard op verzoek ook vegetarisch.

Het arrangement kan natuurlijk veranderd en uitgebreid worden; met een overnachting, hele dag zeilen, lunch aan boord, diner a la carte, workshop schilderen.