Boeier “Tjet Rixt”

De Boeier “Tjet Rixt” behoort tot de varende vloot van het Zuiderzeemuseum.  Dit bijzondere eikenhouten zeiljacht is het oudst nog varende schip van Europa. Gebouwd in 1843 door Eeltje Teadzes Holtrop in IJlst in opdracht van een apotheker in Sneek. Velen kennen het vlaggenschip van de provincie Friesland, de boeier “Friso”. De “Friso” is gebouwd door de kleinzoon/pakesizzer van de Eeltje Teadzes.

Varend Friesland zeilt dit schip met ervaren schippers. De Tjet Rixt is te boeken voor maximaal 8 personen voor dag, middag of avond. Voor een bijzonder bedrijfsuitje, exquise vriendendag of met familie.

We maken vrijblijvend een vaarvoorstel, vraag Tolke de Boer via info@varendfriesland.nl of 0566-652372

Als suggestie hebben we een arrangement dat we samen met Restaurant ’t Schippershuis, Terherne aanbieden. Met allemaal Friese onderdelen.

Friese Merenarrangement
Een middag zeilen op het Sneekermeer, Jentsjemar en waar de wind ons brengt met de boeier Tjet Rixt. En aansluitend een origineel Frysk diner in ’t Schippershuis.

Prijs op aanvraag, dit wordt mede beïnvloed door het aantal varensgasten.

  • Zeiltocht de boeier Tjet Rixt incl. bemanning over de Friese meren
  • 3 consumpties aan boord
  • Stevige borrelhap van Friese kaas en turfgerookte worst
  • Glaasje Beerenburg op de kade
  • Frysk diner* in Restaurant ‘t Schippershuis
  • Gebruik zeilkleding en reddingsvest

* Chefkok Mark van Noord werkt graag met producten uit de streek. De meeste groenten worden geleverd door lokale leveranciers. Het rundvlees  komt van de Groninger blaarkoppen, die grazen in het natuurgebied Tryntjewiel bij Joure. De koeien scharrelen hun eten uit het natuurgebied, grassen, kruiden enz. Daarnaast worden ze voor 20% bijgevoerd met biologische supplementen. Dit geeft tevreden koeien en vlees van topkwaliteit.

Mark maakt van al deze mooie streekproducten een smakelijk 3 gangen diner, uiteraard op verzoek ook vegetarisch.

Op verzoek kan het arrangement veranderd en uitgebreid worden; een overnachting, hele dag zeilen, lunch aan boord, diner a la carte, workshop schilderen.In de zomermaanden juli, augustus en tot 15 september kun je ook individueel meezeilen. Elke zondagmiddag om 14.00 uur ligt het schip zeilklaar aan de kade van Varend Friesland. Ervaar hoe het is om aan het roer van een boeier te staan, het grootzeil te hijsen. Opgeven verplicht, tel. 0566-652372 of info@varendfriesland.nl. Zeiltocht van 2 ½ uur, prijs € 34,00 p.p. Kinderen t/m 12 jaar € 17,00 p.p.