Boeier “Tjet Rixt”

De Boeier “Tjet Rixt” behoort tot de varende vloot van het Zuiderzeemuseum.  Dit bijzondere eikenhouten zeiljacht is het oudst nog varende schip van Europa. Gebouwd in 1843 door Eeltje Teadzes Holtrop in IJlst in opdracht van een apotheker in Sneek.

De Boeiers zijn de voortzetting van de “Prinsenjachten” uit de Gouden Eeuw. Meestal afgebeeld op oorlogsschilderijen met een hele grote Nederlandse vlag. Ook de Tjet Rixt heeft een vlaggenstok met gouden knop een een grote vlag. Ze zijn gebouwd om te showen en wedstrijden mee te zeilen. De Tjet Rixt is het oudste nog varende schip van Europa (of de 1 na oudste, de deskundigen zijn het niet eens). Gebouwd in 1843 door Eeltje Teadzes Holtrop in IJlst voor een apotheker in Sneek. Al in 1953 heeft het Zuiderzeemuseum dit schip gekocht, het is geheel gerestaureerd en maakt sinds 2007 deel uit van het varend erfgoed van het Zuiderzeemuseum. Vanuit Havenresort Terherne kunt u met dit schip varen. Te huur, uiteraard met bemanning voor dag, middag of avond. In juni, juli en augustus zijn er tijdens de Zomervaarten zeiltochten op zondag van 15.00 – 17.30 uur

In de maanden mei, juni, juli en augustus kunt u ook individueel meezeilen. Elke zondagmiddag om 15.00 uur ligt het schip zeilklaar aan de kade van Havenresort Terherne. Ervaar hoe het is om aan het roer van een boeier te staan, het grootzeil te hijsen. Opgeven verplicht, tel. 0566-652372 of info@varendfriesland.nl.