Boeier “Tjet Rixt”

Type:                 Boeier
Bouwjaar:        1843
Capaciteit:       8 personen
Bemanning:     schipper en fokkemaat
Vaarperiode:   van 15 maart – 1 november
Vaargebied:     Friese meren
Opstapplaats: Havenresort Terherne, andere opstapplaats in overleg
Tochten:          dag, middag of avond
Individuele opstap (mei t/m september): Zondagmiddag 15.00-17.30 uur

De Boeier “Tjet Rixt” behoort tot de varende vloot van het Zuiderzeemuseum.  Dit bijzondere eikenhouten zeiljacht is het oudst nog varende schip van Europa. Gebouwd in 1843 door Eeltje Teadzes Holtrop in IJlst in opdracht van een apotheker in Sneek.

De Boeiers zijn de voortzetting van de “Prinsenjachten” uit de Gouden Eeuw. Meestal afgebeeld op oorlogsschilderijen met een hele grote Nederlandse vlag. Ook de Tjet Rixt heeft een vlaggenstok met gouden knop een een grote vlag. Ze zijn gebouwd om te showen en wedstrijden mee te zeilen. De Tjet Rixt is het oudste nog varende schip van Europa (of de 1 na oudste, de deskundigen zijn het niet eens). Gebouwd in 1843 door Eeltje Teadzes Holtrop in IJlst voor een apotheker in Sneek. Al in 1953 heeft het Zuiderzeemuseum dit schip gekocht, het is geheel gerestaureerd en maakt sinds 2007 deel uit van het varend erfgoed van het Zuiderzeemuseum. Vanuit Havenresort Terherne kunt u met dit schip varen. Te huur, uiteraard met bemanning voor dag, middag of avond. In juni, juli en augustus zijn er tijdens de Zomervaarten zeiltochten op zondag van 15.00 – 17.30 uur

 

ArrangementenPraktische zakenPrijsoverzichtUitermate geschikt voor
ONZE ARRANGEMENTEN:

  • Klassiek zeilen: Met de Tjet Rixt en bemanning een hele dag zeilen over de Friese meren, vertrek vanaf Havenresort Terherne of opstapplaats in overleg. Heerlijk zeilen met maximaal 8 personen, zelf aan de vallen en schoten sjorren en natuurlijk zelf aan de helmstok! Een hele dag zeilen op deze klassieke boeier.
  • Tjet Rixt barbeque-arrangement: Een heerlijke middag zeilen, zelf actief meedoen en als extra een afsluitende luxe barbecue bij restaurant terras ‘Picknickers’ bij de Heerenzijlbrug. Exclusief de drankjes bij de barbecue
  • Tjet Rixt avond-arrangement: De zonsondergang zien vanaf het water, de wind die afneemt, de rust die over het water komt, de dauw die je afkoelt, een belevenis!
  • Tjet Rixt op zondagmiddag: De Tjet Rixt ligt opgetuigd aan de steiger, klaar om op te stappen. Op alle zondagmiddagen in de zomerperiode kunt u ‘last minute’opstappen en meezeilen, op het water van 15.00 uur tot 17.30 uur. We vertrekken bij minimaal 6 deelnemers. U moet zich altijd van te voren opgeven.

PRAKTISCHE ZAKEN:

De Boeier is geschikt voor jong en oud en heeft achterin bij de schipper zitplaats voor onze gasten. Ook op het dek kunt u zitten en als u wilt de fokkenist helpen met de fok bedienen en het hijsen van de zeilen.  Voor alle varensgasten is er een comfotabel zeilpak als het koud is. Uiteraard hebben we voor iedereen een zwemvest aan boord.

PRIJSOVERZICHT:

Klassiek zeilen! – Bij 8 personen: € 750,-. (93,75 per persoon)

Tjet Rixt lunch-arrangement – Bij 8 personen: € 580,- (€ 72,50 per persoon)

Tjet Rixt barbeque-arrangement – Bij 8 personen: € 390,- (€ 48,75 p.p.) (zondag t/m vrijdag)

Tjet Rixt op zondagmiddag opstapvaart zomer- € 28,50 p.p. / kinderen tot 12j € 14,50 p.p.

* Alle prijzen zijn inclusief BTW.

UITERMATE GESCHIKT VOOR:

Een zeiltocht met boeier Tjet Rixt is zeer geschikt voor;

  • Familie- of vriendenuitje
  • Bedrijfsuitje
  • Relatiemiddag/dag
  • Teambuilding

In de maanden mei, juni, juli en augustus kunt u ook individueel meezeilen. Elke zondagmiddag om 15.00 uur ligt het schip zeilklaar aan de kade van Havenresort Terherne. Ervaar hoe het is om aan het roer van een boeier te staan, het grootzeil te hijsen. Opgeven verplicht, tel. 0566-652372 of info@varendfriesland.nl.

You may also like...